052 / 776 131  •  052 / 776 349

Muzej narodnih glazbala u završju

Muzej narodnih glazbala u Završju  (MU=BAJS) je otvoren u travnju 2016.g. zbog niza slučajnih okolnosti: jedna zbirka narodnih glazbala, plod 40 godina sakupljačke i izrađivačke aktivnosti majstora glazbala, i susret  sa načelnikom  Općine Grožnjan – Grisignana koji predviđa za ovaj srednjovjekovni gradić budućnost u kulturnom turizmu. Veliki je to izazov za gradić s malo duša, izvan puteva “vodenog” turizma, koji nema što ponuditi osim jednostavnog osjećaja “zaustavljenog” vremena.

Na ovim prostorima rodio se Ottavio Stocovaz – Rapatočki, narodni glazbenik i izrađivač bajseva, bassetta, lirona, lerona, kojemu je posvećen muzej narodnih glazbala, i to ne samo zbog njegove izrađivačke aktivnosti, već i zbog toga što je uspio okupiti mlade da nastave njegov put glazbenika i izrađivača glazbala.

1586. g. pojavljuje se prvi put na ovim prostorima prezime Macovaz, kako nam svijedoči  “Status Animarum” župe Završje. Jedan potomak ove familije uporno sakuplja nasljedstvo glazbenika, seljaka, drvodjelaca, “radopjevaca”   i pretvara ih u glazbala narodne kulture. I onda, susret sa Ottavijom, obojica drvodjelci, izrađivači narodnih glazbala, obojica rođeni  na ovim prostorima.  Sa ovom pričom za nama otvoren je Muzej narodnih glazbala u Završju u kojem se nalaze narodna glazbala ove složene i raznolike regije u kojoj je Povijest donijela razne jezike, običaje, navike, religije, poslovice  i glazbene izričaje. Ali glazba iz prošlih vremena, za razliku od knjiga koje nam mogu prepričavati događaje od više stoljeća, pa i tisućljeća unatrag, je nestala.

Prošlo je tek nešto više od 50 godina kako se mogu snimati zvukovi tako da osobe starije od 80 i 90 godina mogu prenositi na mlađe generacije glazbu iz svoje mladosti. Upravo je to jedan od ciljeva zbog kojeg je osnovan Muzej MU=BAJS. No svakako najhrabriji cilj je – kako u današnjem virtualnom svijetu budućih robota -ponovo otkriti kako komad drveta stručno (pametno) obrađen rukama graditelja glazbala može, kroz ruke glazbenika, iznjedriti emocije ljudske duše  koje ni pisana riječ ni slikovni izričaj ne mogu otkriti. To je put kojim se Muzej uputio započevši sa sistematizacijom glazbala, njihovom katalogizacijom, intonacijom, teritorijalnim rasporedom, sve popraćeno posebnom knjižnicom.

Aktivnosti Muzeja su popraćene glazbenim aktivnostima Polivalentnog kulturnog centra u Završju u vidu međunarodnih glazbenih susreta, seminara, radionica glazbene i vokalne tehnike, te uvođenjem u viještinu izrade drvenih glazbala (bajs, harmonika trieština, roženice). I sve to unutar jednog kulturnog pejsaža koji još ima obrise tradicionalne agrarne civilizacije u kojoj je glazba posrednik društvenog okupljanja.

  

Posjeti Muzeju su besplatni, a zahtjevi se upućuju na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

Upit

Upišite ime i prezime

Upišite email adresu

Upišite poruku

Prepišite znakove Refresh Pogrešan unos

Morate prihvatiti GDPR prije slanja upita

Kontaktirajte nas - adresa dole

Općina - Comune di: Grožnjan  Grisignana

Umberta Gorjana 3
GROŽNJAN-GRISIGNANA

Tel: 052 / 776 349
Tel:  052 / 776 131
Fax:  052 /721 131

opcina@groznjan-grisignana.hr
pisarnica@groznjan-grisignana.hr

Redovno vrijeme za rad sa strankama

OPĆINSKI NAČELNIK/JEDINSTVENI UPRAVNI ODJEL

ponedjeljak   8:30-13:30
utorak   15:00-17:00
srijeda   8:30-13:30
petak    8:30-13:30

 


Komunalni redar - Vigile Comunale
Tel: 095 / 335 99 62

 ©: Općina • Comune di: Grožnjan -  Grisignana, Izrada: Studio WEB ART